تصور این که جنگ های آینده با استفاده از هوش مصنوعی کنترل شود و تصور قدرت تخریبی که میتواند این سلاح در دستان نادرست قرار دهد، باید کابوس امروز افرادی باشد که در زمینه هوش مصنوعی در حال فعالیت هستند.
به تازگی افراد فعال در زمینه هوش مصنوعی سوگندنامه ای را امضا کردند که این افراد را از شرکت در پروژه های نظامی و تولید سیستم های اتوماتیک که می تواند به انسان صدمه بزند، منع می کند.
این تعهد نامه توسط الون ماسک مدیر عامل شرکت تسلا، موسسان هوش مصنوعی گوگل به نام DeepMind، موسس اسکایپ Jaan Tallinn و بسیاری افراد دیگر فعال در این زمینه امضا شده است. موسسان هوش مصنوعی گوگل به نام DeepMind که این سوگند نامه را امضا کردند 3 نفر به نام های Shane Legg، مصطفی سلیمان و Demis Hassabis هستند.
این سوگندنامه دیروز در کنفرانس الحاق بین المللی 2018 درباره هوش مصنوعی (IJCAI) در استکهلم رونمایی شد. این کنفرانس توسط سازمان “آینده زندگی” برگزار شده است که هدف خود را “کاهش ریسک انقراض انسان” معرفی کرده است.
Nax Tegmark یکی از امضاکنندگان این تعهدنامه و همچنین پروفسور فیزیک دانشگاه ام آی تی درباره این کنفرانس می گوید: ” این کنفرانس، تغییر از صحبت کردن به عمل کردن است. این تعهد نامه کاری را انجام می دهد که سیاستمداران انجام ندادند”. او سپس ادامه داد: “سلاحهای خودمختار که می توانند تصمیم بگیرند که جان کسی را بگیرند یا نه منزجر کننده هستند. به همان اندازه که استفاده از سلاحهای شیمیایی منزجر کننده است. انسانها یک روز باید با این مشکل مقابله کنند”.
اما بسیاری از کارشناسان نظامی میگویند این سوگندنامه عملا هیچ تأثیری در تولید و گسترش سلاح های مبتنی بر هوش مصنوعی نخواهد داشت زیرا در حال حاضر هم بسیاری از سیستمهای نظامی بر اساس هوش مصنوعی فعالیت می کنند. به عنوان مثال هوش مصنوعی در سیستمهای ردگیری، تشخیص و نابود کردن ناقضان حریم هوایی کشور های مختلف، مورد استفاده قرار گرفته است.
شاید این سوگندنامه به تنهایی نتواند از خطراتی که در آینده نسل بشر را تهدید می کند رهایی بخشد اما می تواند یک قدم مثبت برای ایجاد صلح در آینده تلقی شود.
اگر ربات های خود مختار زمانی تصمیم مقابله با انسان ها بگیرند، با همین تکنولوژی گسترش پیدا کرده برای سیستم های دفاعی نظامی، میتوانند برای نسل بشر بسیار خطرناک باشند.