رویترز گزارش داد که جنگل های بارانی آمازون با رکوردی عجیب در حال سوختن است، بالاترین رکورد از سال 2013 که حتی 83 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
در اوایل این ماه، کشور برزیل با توجه به افزایش شمار آتش سوزی در منطقه، وضعیت اضطراری اعلام کرد.
تاکنون امسال تقریبا 73،000 آتش سوزی در این کشور توسط مرکز تحقیقات فضایی برزیل، INPE، کشف شده است.
اما چه چیزی باعث آتش سوزی ها در برزیل شده است؟
در حالی که جنگلهای بارانی آمازون به طور معمول مرطوب و خیس هستند، مطابق با اعلام ناسا، ماه های جولای و آگوست (تیر-مرداد-شهریور) یک فصل بسیار گرم بوده است، گرم ترین ماه های سال که در اوج “گرما” اوایل سپتامبر (مهر) و تا اواسط نوامبر (ابان) متوقف می شود.
اما گفته می شود که آتش زدن برخی از مناطق اغلب برای پاکسازی زمین کشاورزی و یا مرتع ها نیز در این آتش سوزی ها دست داشته.
به همین دلیل، کریستین پویریر، مدیر برنامه غیرانتفاعی جنگل های آمازون، به سی ان ان گفته است: بیشتر آتش سوزی ها را می توان به اکثر مردم اختصاص داد.
رئیس جمهور برزیل، جایر بولسونارو (Jair Bolsonaro)، علناً گفته است كه او فكر می كند آتش سوزی ها توسط سازمان های غیردولتی (NGOs) در قصاص به دلیل كاهش بودجه رخ داده است.
به گزارش بی بی سی، بولسونارو هیچ مدرکی را برای ادعاهای خود ارائه نکرده و سپس بعد گفت که وی هیچگاه گروهی را متهم ننموده است.
ارتباط این آتش سوزی جنگل های برزیل با تغییرات آب و هوایی در چیست؟
مجله گرینپیس (Greenpeace) در انتشار روز پنجشنبه خود گفت که آتش سوزی جنگل ها و تغییرات آب و هوایی در یک دایره چرخشی با هم کار می کنند.
با افزایش تعداد آتش سوزی ها، انتشار گازهای گلخانه ای نیز بیشتر می شود.
این سازمان می گوید درجه حرارت کلی سیاره افزایش می یابد.
با افزایش دما، حوادث شدید آب و هوایی مانند خشکسالی های اساسی بیشتر اتفاق می افتد.
گرینپیس در این انتشاریه گفت: “علاوه بر افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، جنگل زدایی مستقیماً به تغییر در الگوهای بارندگی در منطقه آسیب دیده دامن می زند، طول فصل خشک را افزایش می دهد و بیشتر بر جنگل ها، تنوع زیستی، کشاورزی و سلامت انسان تأثیر می گذارد.”
خب چه مناطقی از آتش سوزی تحت تأثیر قرار می گیرند؟
تصاویر ماهواره ای آتش سوزی در ایالت های آمرکیا جنوبی برزیل، آمازوناس، روندونیا، پارا و ماتو گروسو را نشان می دهد.
به گزارش یورونیوز (Euronews)، ایالت آمازوناس بیشترین آسیب دیده است.
اما اثرات خسارت آمازون حتی بسیار فراتر از برزیل و همسایگانش است.
جنگلهای بارانی منطقه بیش از 20٪ اکسیژن جهان را در خود جای می دهد و 10٪ از تنوع زیستی شناخته شده جهان را در خود جای داده اند.
از آمازون به عنوان “ریه های سیاره” یاد می شود و نقش مهمی در تنظیم آب و هوا کره زمین دارد.
در صورت ناپدید شدن جنگلهای بارانی، جهان به شدت تغییر خواهد کرد، و تأثیر آن بر همه چیز از مزارع گرفته تا آب آشامیدنی مشاهده خواهد شد.
سازمان جهانی هواشناسی، بازوی هواشناسی ملل متحد، روز پنجشنبه درمورد آتش سوزی توئیت کرد.
این سازمان گفت: “آتش سوزی ها آلاینده هایی از جمله ذرات و گازهای سمی مانند مونوکسید کربن، اکسیدهای ازت و ترکیبات آلی غیر متان را به داخل جو آزاد می کنند.”
در جنگل های آمازون چند منطقه در حال آتش سوزی هستند؟
به گزارش بی بی سی در روز جمعه، در یک دوره 48 ساعته، تا روز پنجشنبه، بیش از 2500 آتش سوزی فعال در جنگل های بارانی برزیل رخ داده است.
دود را می توانید از نیز فضا ببینید.
ماهواره های Sentinel برنامه رصد زمین اتحادیه اروپا تصاویری از “مقادیر قابل توجهی دود” را بر فراز آمازون و مناطق دیگر ثبت کردند.
ناسا بر آتش سوزی ها نظارت داشته است.
طی یک هفته گذشته، ماهواره های اتحادیه اروپا و ناسا در حال صدای توئیت در مورد تصاویر دود در رسانه های اجتماعی بودند.
روز سه شنبه، اریک هولتاوس (Eric Holthaus)، یک هواشناس، اطلاعاتی را منتشر کرد که نشان دهنده دود ناشی از آتش سوزی در حدود نیمی از سراسر برزیل بوده است.
بعداً در طول هفته، بی بی سی نقشه ای را منتشر کرد که داده های مشابهی را نشان می داد.
آسمان دوشنبه بعد از ظهر در هوای سرد شهر سن پائولو، برزیل، سیاه و سفید شد و باعث شد بادها از حدود 1700 مایل دورتر دودها را به سمت شهر حرکت دهند.
روز جمعه، تلویزیون تلسور (Telesur TV) گزارش داد که دود ناشی از آتش سوزی در آرژانتین نیز دیده می شود.
آیا آتش سوزی های جنگل برزیل خاموش شده است؟
متاسفانه آتش سوزی ها همچنان فعال هستند.
روز شنبه، سازمان های بین الملل عکس های مختلفی را از جنگلهای سوخته در ایالت ماتو گروسو ضبط کردند.
یورونیوز گزارش داد كه بولسونارو ارتش برزیل را برای نبرد با شعله های آتش گرد آوری می كند.
روز پنجشنبه گزارشی از باران پراکنده و رعد و برق وجود داشت.
مشخص نیست که آیا باران ها می توانند به خاموش کردن آتش سوزی کمک کنند یا نه.
رئیس جمهور بولیوی، اوو مورالس (Evo Morales)، روز چهارشنبه برای کمک به خاموش کردن آتش سوزی با یک فروند هواپیمای بوئینگ 747 قرارداد بست.
این هواپیما بوئینگ 747 با یک Supertanker حمل اب خود توانایی پرواز با 115000 لیتر (بیش از 30،000 گالن) را در اختیار دارد و پیش بینی می شد تا روز جمعه به بهره برداری و مرحله عمل برسد.
سیاستمداران و دولتمردان برای کمک چه کاری انجام می دهند؟
رئیس جمهور دونالد ترامپ روز جمعه توئیت کرد که با بولسونارو صحبت کرده است.
ترامپ در پست خود گفت: “من به او گفتم اگر ایالات متحده بتواند در آتش سوزی های جنگلهای بارانی آمازون کمک کند، ما آماده کمک هستیم.”
رئیس جمهور ونزوئلا، نیکولس مادورو ابراز نگرانی از آتش سوزی ویرانگر برزیل و بولیوی را اعلام کرد و گفت برای خاموش کردن آنها حاضر به کمک می باشد.
صدراعظم ونزوئلا همچنین با جوامع بومی برزیل، بولیوی، پاراگوئه، اکوادور و پرو ابراز همبستگی کرد.
مادورو در روز جمعه در بیانیه ای به Brasil247 گفت: “ونزوئلا ابراز نگرانی عمیق خود در مورد آتش سوزی های غول پیکر و وحشتناک که منطقه آمازون را در قلمرو چندین کشور آمریکای جنوبی ویران می کند، با تأثیرات بسیار جدی بر جمعیت، اکوسیستم ها و تنوع بیولوژیکی منطقه، اعلام می کند”.
دولت بولیوی ونزوئلا نیز روز جمعه با ارسال نامه ای به نامه وزیر خارجه ونزوئلا، خورخه آروازا، جلسه وزرای خارجه سازمان پیمان همکاری آمازون (ACTO) را پیشنهاد داد.
نخست وزیر فنلاند، آنتین رین (Antti Rinne)، نیز بیانیه ای را منتشر کرد که می گوید آتش سوزی در برزیل “بسیار جدی” بوده و وی با کمیسیون اروپا تماس گرفته است.
او در بیانیه ای گفت: “جنگل های بارانی برزیل برای آب و هوای جهان بسیار حیاتی است. من واقعاً نگران این موضوع هستم که به نظر می رسد برزیل در مورد جنگل های خود در حال حاضر کم کاری کرده است. برزیل باید تمام تلاش خود را برای پایان دادن به آتش سوزی که برای کل تمدن ما خطری جدی است، انجام دهد.”
رئیس جمهور فرانسه امانوئل ماکرون بعد از ظهر پنجشنبه با هشتگ #ActForTheAmazon مطالبی را توئیت کرد.
ماکرون در پست خود گفت: “اعضای اجلاس گروه سران هفت یا G7، بیایید در مورد این اتفاق اضطراری در دو روز اول بحث کنیم!”.
صدراعظم آلمان، آنگلا مرکل، از توئیت ماکرون برای قرار دادن آتش سوزی آمازون در دستور کار این هفته G7، حمایت کرد.
نخست وزیر کانادا، جاستین ترودو (Justin Trudeau) در توافق درباره جلب توجه آتش سوزی در آخر هفته G7، با ماکرون موافقت کرد.
علاوه بر این، عضو پارلمان انگلستان، ربکا لانگ بیلی، نامه ای را به نخست وزیر بوریس جانسون فرستاده است و از جانسون خواست تا به بولسونارو بگوید که تخریب آمازون باید متوقف شود.
بولسونارو رئیس جمهور برزیل با انتقاد روبرو شده است.
مردم او را به عدم اقدام و تشویق ورود به سیستم و كشاورزی در آمازون متهم می كنند.
در اوایل ماه جولای، یک مقام ارشد ناشناس برزیل به BBC گفت که بولسونارو جنگل زدایی را تشویق می کند.
سی ان ان گزارش داد ریکاردو گالووو، مدیر INPE، پس از دفاع از داده هایی که نشان می دهد جنگل زدایی 88 درصد بیشتر از سال گذشته بوده است، و در ماه ژوئن اخراج شد.
اما مردم در مقابل آتش سوزی امازون چگونه واکنش نشان دادند؟
#ActForTheAmazon روند توییتر را شروع کرده و اعتراضات آغاز شد.
در زوریخ سوئیس، فعالان جنبش اکولوژیکی Klimastreik و برزیلی ها صبح جمعه در خارج از کنسولگری برزیل تجمع کردند.
در دوبلین، مجموعه عادی مردم سفارت برزیل را احاطه کردند.
کاربران توییتر نیز تصاویری از اعتراض در بارسلونا را ضبط کرده اند.
تظاهرات نیز در پاریس، لندن، مادرید و کپنهاگ، دانمارک آغاز شده است.
در اوایل این هفته هشتگ #PrayforAmazonas و #AmazonRainforest گرایش پیدا کردند.
کاربران توییتر به دلیل توجه بیشتر به آتش سوزی در نوتردام و سایر اخبار نسبت به آتش سوزی های جنگل بارانی، از رسانه ها انتقاد کردند.
خاویر سیرا (Javier Sierra)، مدیر ارتباطات رسانه های لاتینو باشگاه سیرا (Sierra)، در یک ایمیل گفت “باشگاه سیرا یک استراتژی جامع برای محافظت از جنگلهای با رشد قدیمی در ایالات متحده و جاهای دیگر را در نظر دارد. به طور خاص در آمازون، این باشگاه وام دهندگان و موسسات بین المللی را دعوت می کند تا بعد از سوء استفاده بی پروا رئیس جمهور بولسونارو، در سرمایه گذاری های خود در برزیل تجدید نظر کنند”.
سیرا خاطرنشان كرد كه هم نروژ و هم آلمان قبلاً گفته اند كه تا زمانی كه بولسونارو دوره را تغییر ندهد، تأمین اعتبار برای حفظ آمازون را متوقف خواهند کرد.
دانیلی اگویار از Greenpeace برزیل در بیانیه ای گفت: “كسانی كه آمازون را نابود می كنند و باعث می شوند كه جنگل زدایی بی رویه ادامه یابد، از این طریق با اقدامات و سیاست های دولت بولسونارو تشویق می شوند” .
دفتر سیاست جهانی صندوق حیات وحش اروپا نیز پنجشنبه بیانیه ای را منتشر کرد.
این سازمان گفت: “در مواجهه با این ویرانی های زیست محیطی، WWF از کشورهای منطقه، مانند: برزیل، بولیوی، کلمبیا، پرو، اکوادور، ونزوئلا، گویان و سورینام، خواستار حفاظت از آمازون، مبارزه با جنگل زدایی و کاهش علل این آتش سوزی ها می شود. همچنین از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن می خواهد تا تلاش های خود را برای مهار تأثیر مصرف اتحادیه اروپا در جنگل زدایی و از بین رفتن سایر اکوسیستم ها در سراسر جهان، که با کالاهایی مانند سویا، روغن پالم؛ کاکائو یا گوشت مرتبط است، بیشتر کنند. “
علاوه بر این ، لئوناردو دی کاپریو بازیگر و دوستدار محیط زیست در پروفایل اینستاگرام خود لینک اهدائی به آمازون ویچ اضافه کرد و در مورد آتش سوزی ها گفته است.
افراد مشهور مانند جامله جمیل (Jameela Jamil)، جادن اسمیت و جان کوشاک نیز به رسانه های اجتماعی رفته اند تا در مورد ویرانی های آتشین صحبت کنند و دونات ها و صندوق هایی برای جمع آوری کمک ایجاد کرده اند.
اکنون در سراسر جهان بسیاری از کمپین های مختلف برای کمک به این فاجعه انسانی راه اندازی شده است و همه امیدوارند تا این آتش سوزی ها به زودی مهار شوند.
در صورت علاقه ببینید که آتش سوزی و از بین رفتن 20 میلیون آیتم در موزه ملی برزیل، یا کالیفرنیا با همکاری ANDE از تست DNA سریع تر، در مناطق آتش گرفته، استفاده می کند و یا ماه جولای (تیر-مرداد) رکورد گرمترین ماه 140 سال اخیر را ثبت می کند!